Energie besparen met tijdig ketelonderhoud

Bericht gepubliceerd op 24/04/2024

Gasketel = onderhoud om de 2 jaar (verplicht): gaat het om een gasketel met een vermogen van meer dan 20 kilowatt (meeste gasketels in woningen)? Dan ben je wettelijk verplicht om elke 2 jaar een onderhoud van je cv-installatie te laten uitvoeren. Dat moet gebeuren door een erkende ’technicus gasvormige brandstof’.

Mazoutketel = jaarlijks onderhoud (verplicht): bij een mazoutketel van meer dan 20 kilowatt (meeste ketels in woningen) is een jaarlijks onderhoud wettelijk verplicht. Dat ketelonderhoud moet gebeuren door een erkende ’technicus vloeibare brandstof’.

Ketel op vaste brandstof = jaarlijks onderhoud (verplicht): heb je een verwarmingsketel op hout of pellets? Net als bij een mazoutketel ben je dan wettelijk verplicht om die jaarlijks te laten onderhouden. Enkel een geschoolde vakman mag zo’n onderhoud doen.

Warmtepomp/zonneboiler = onderhoud om de 2 jaar (niet verplicht): heb je een warmtepomp of zonneboilercombi laten installeren om je woning te verwarmen? Dan is een onderhoud niet wettelijk verplicht. Let op: een nazicht om de 2 jaar is wel sterk aangeraden om defecten te vermijden. Daarvoor kan je een onderhoudscontract nemen bij je installateur.