Verwarming

Bericht gepubliceerd op 15/06/2023

nergie besparen met je verwarming: 6 nuttige tips!

Een behoorlijke energiebesparing met je verwarming? Dat is perfect mogelijk met enkele eenvoudige tips waarmee je snel aan de slag kan. We lichten er 6 doeltreffende maatregelen uit:

Investeer in woningisolatie: de goedkoopste energie is de energie die je niet verbruikt. Door je woning extra te isoleren, hou je de warmte beter binnen. Zo moet je minder stoken en bespaar je dus automatisch energie.

Verwarm niet je hele woning: verwarm enkel de ruimtes in je woning waar je aanwezig bent. In de andere kamers draai je de verwarming uit. Extra tip: hou ook de deuren dicht naar ruimtes die je niet verwarmt. Zo ontsnapt er minder warmte.

Zet de thermostaat een graadje lager: in deze tijden van sterk schommelende energieprijzen bespaar je met deze maatregel jaarlijks honderden euro’s. ’s Nachts of als je niet thuis bent zet je de thermostaat best op 15 graden.

Maak slim gebruik van tochtstrips: bij oudere deuren en ramen komt er vaak veel tocht binnen langs kieren en naden. Met speciale tochtstrips voorkom je dat die koude lucht je woning binnenkomt. Zulke strips kan je eenvoudig online of in een doe-het-zelfzaak kopen.

Regel je radiatoren correct in: radiatoren zijn vaak niet correct waterzijdig ingeregeld, waardoor ze niet gelijkmatig opwarmen. Vraag daarom zeker aan je cv-installateur om die optimaal in te regelen. Regelmatig de radiatoren ontluchten is ook belangrijk om hun volledige oppervlakte te benutten en efficiënter te verwarmen.

Plaats radiatorfolie: achter je radiatoren kan je ook een isolatiefolie hangen. Zo bespaar je energie bij zowel geïsoleerde als niet-geïsoleerde muren. Zo’n folie reflecteert de warmte, waardoor je die beter binnenhoudt. Het is ook een goed idee om verwarmingsbuizen te isoleren die langs koude ruimtes passeren.

LET OP: heb je een oude cv-ketel van 12 à 15 jaar? Dan is de meest efficiënte manier om energie te besparen met je verwarming nog altijd een nieuwe, zuinige verwarmingsketel. Ook een tijdig onderhoud van je cv-installatie staat garant voor minder energiekosten.